Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤO ΑΘΛΗΜΑ ΜΑΣ

Απο την ημέρα της ανακάλυψης του μέχρι σήμερα, το τόξο έχει υποστεί πολλές αλλαγές, τόσο ως προς τη σχεδίασή του, όσο και ως προς τα υλικά κατασκευής του. Τα μοντέρνα τόξα, έχουν καταλήξει σε δύο βασικές κατηγορίες: τα ολυμπιακά τόξα (recurve) και τα σύνθετα τόξα (compound) . Τα πρώτα χρησιμοποιούνται σχεδόν εξ’ολοκλήρου για αθλητισμό ( και αποτελούν την κατηγορία τόξου με την οποία διεξάγονται και οι ολυμπιακοί αγώνες τοξοβολίας ) , ενώ τα δεύτερα χρησιμοποιούνται και ως κυνηγετικά. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο είναι η ύπαρξη ή μη τροχαλίων στα σημεία στήριξης της χορδής του τόξου. Οι στόχοι της κατασκευής του υλικού είναι οι εξής: α. Η σταθερή απόδοση, απο βολή σε βολή β. Η κατά το δυνατόν μείωση των συνεπειών του ανθρωπίνου λάθους και των αστάθμητων παραγόντων (π.χ. άνεμος) κατά τη βολή γ. Να είναι προσαρμόσιμο στον σωματότυπο και την τεχνική του κάθε τοξότη, και δ. Να είναι επικερδές για τους παραγωγούς του (marketing).

Οι βασικές διαφορές των δύο κατηγοριών:

Μεταξύ των δύο κατηγοριών υπάρχουν κάποιες βασικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες οφείλονται κατα κύριο λόγο στο αυστηρό πλαίσιο κανόνων μέσα στο οποίο υπάγονται, όσον αφορά τους αγώνες, τα ολυμπιακά τόξα: α) Στα ολυμπιακά τόξα δέν επιτρέπεται η χρήση τεχνητών μέσων για την αλλαγή της σχέσης ανοιγμα τόξου / δύναμης (τροχαλίες). β) Στα ολυμπιακά τόξα δέν επιτρέπεται η χρήση δέυτερου σημείου σκόπευσης, ούτε η χρήση μέσων για τη βελτίωση της όρασης του τοξότη (φακοί). γ) Στα ολυμπιακά τόξα δεν επιτρέπεται η χρήση μηχανικών μέσων απελευθέρωσης της χορδής.


Τα ολυμπιακά τόξα αποτελούν την εξέλιξη του κλασσικού τόξου, με δίαφορες αλλαγές και προσθήκες που αποσκοπούν στη βελτίωση της συμπεριφοράς και της αξιοπιστίας του τόξου, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην βασική σύλληψη της κατασκευής του.



Τα σύνθετα τόξα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της σύγχρονης μηχανικής στο κλασσικό τόξο, με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσής του. Οι τροχαλίες αποσκοπούν στην καλύτερη αξιοποίηση της αποθηκευμένης ενέργειας των ελασμάτων, και ταυτόχρονα απαιτείται μικρότερη προσπάθεια απο τον τοξότη για να διατηρήσει το τόξο στο πλήρες άνοιγμα.
ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ - TARGET ARCHERY
Η σκοπευτική ή ολυμπιακή τοξοβολία, ελέγχεται σε παγκόσμιο επίπεδο από την FITA - Féderation Internationale de tir á l'arc με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας. H FITA έχει πάνω από 120 μέλη σε ισάριθμες χώρες που ελέγχουν το άθλημα σε εθνικό επίπεδο. Εχει επίσης θεσπίσει κανονισμούς και για άλλα είδη τοξοβολίας (field, flight, clout, ski).
Παρ'όλ που η σκοπευτική τοξοβολία είναι το μόνο είδος που περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είναι και το πιο δημοφιλές. Ομως η αξιόλογη επιτυχία που είχε το άθλημα στις τελευταίες τρείς ολυμπιάδες μας έχει βεβαιώσει για την καλή μελλοντική του πορεία.
Η FITA καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την διάδοση της σκοπευτικής τοξοβολίας και ψάχνει διαρκώς νέους τρόπους για να την κάνει πιό ενδιαφέρουσα και θεαματική για τους αθλητές αλλά και για τους θεατές. Ετσι στην ολυμπιάδα του 1992 στη Βαρκελώνη εισήχθει για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Γύρος (Εlimination Round) και σημείωσε αξιόλογη επιτυχία. Οι αθλητές ρίχνουν από απόσταση 70μ σε στόχο με διάμετρο 122εκ. Ο ολυμπιακός γύρος είναι ένας αγώνας σώμα με σώμα μεταξύ των αθλητών που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Γίνεται μόνο με το σκοπευτικό αντίκυρτο τόξο. Μετά από ένα προκριματικό γύρο, οι 64 καλύτεροι τοξότες χωρίζονται σε ζεύγη και μετά από αγώνα σώμα με σώμα 18 βελών προκρίνονται οι καλύτεροι 32, από τους οποίους στην συνέχεια προκρίνονται οι 16 κ.ο.κ μέχρι τον τελικό όπου με 12 βέλη αναδεικνύεται ο ολυμπιονίκης.
Ο κύριος αγώνας εκτός Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Αγώνας FITA (FITA Round). Σε αυτόν οι τοξότες ρίχνουν σε τέσσερις αποστάσεις από 36 βέλη (3x12) σε κάθε μία. Οι αποστάσεις είναι 90μ, 70μ, 50μ, 30μ για τους άνδρες και 70μ, 60μ, 50μ, 30μ για τις γυναίκες. Σύνολο βελών 144, σύνολο πόντων 1440. O αγώνας γίνεται από τη μεγαλύτερη πρός την μικρότερη απόσταση προοσομοιάζοντας ιστορικά στην σκόπευση προς τις γραμμές του εχθρού, καθώς αυτοί προελαύνουν προς τα εμπρός.

Οι παραπάνω τύποι αγώνα γίνονται σε ανοικτό χώρο ή outdoor. Υπάρχουν όμως και αγώνες κλειστού χώρου ή indoor. Αυτοί γίνονται στα 18μ όπου γίνονται δύο γύροι των 30 βελών (3x10) ο καθένας. Σύνολο βελών 60, σύνολο πόντων 600.

Οι αγώνες πλην του Ολυμπιακού Γύρου γίνονται με σκοπευτικό αντίκυρτο και σύνθετο τόξο.

Ο στόχος ή πρόσωπο είναι από χαρτί και χωρίζεται σε 5 ομόκεντρους δακτυλίους με χρώματα από έξω πρός τα μέσα: άσπρο, μαύρο, μπλέ, κόκκινο, κίτρινο. Κάθε δακτύλιος χωρίζεται σε δύο υποδιαιρέσεις του ενός βαθμού. Εχουμε έτσι 10 βαθμούς για τον κεντρικό κίτρινο δακτύλιο και 1 για τον εξωτερικό άσπρο. Η διάμετρος για τα 90μ, 70μ και 60μ είναι 122εκ, για τα 50μ και τα 30μ είναι 80εκ, για τα 25μ είναι 60εκ και για τα 18μ είναι 40εκ.




.

Δεν υπάρχουν σχόλια: