Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ



Η σκοπευτική ή ολυμπιακή τοξοβολία, ελέγχεται σε παγκόσμιο επίπεδο από την FITA - Féderation Internationale de tir á l'arc με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας. H FITA έχει πάνω από 120 μέλη σε ισάριθμες χώρες που ελέγχουν το άθλημα σε εθνικό επίπεδο. Εχει επίσης θεσπίσει κανονισμούς και για άλλα είδη τοξοβολίας (field, flight, clout, ski).
Παρ'όλ που η σκοπευτική τοξοβολία είναι το μόνο είδος που περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είναι και το πιο δημοφιλές. Ομως η αξιόλογη επιτυχία που είχε το άθλημα στις τελευταίες τρείς ολυμπιάδες μας έχει βεβαιώσει για την καλή μελλοντική του πορεία.
Η FITA καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την διάδοση της σκοπευτικής τοξοβολίας και ψάχνει διαρκώς νέους τρόπους για να την κάνει πιό ενδιαφέρουσα και θεαματική για τους αθλητές αλλά και για τους θεατές. Ετσι στην ολυμπιάδα του 1992 στη Βαρκελώνη εισήχθει για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Γύρος (Εlimination Round) και σημείωσε αξιόλογη επιτυχία. Οι αθλητές ρίχνουν από απόσταση 70μ σε στόχο με διάμετρο 122εκ. Ο ολυμπιακός γύρος είναι ένας αγώνας σώμα με σώμα μεταξύ των αθλητών που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Γίνεται μόνο με το σκοπευτικό αντίκυρτο τόξο. Μετά από ένα προκριματικό γύρο, οι 64 καλύτεροι τοξότες χωρίζονται σε ζεύγη και μετά από αγώνα σώμα με σώμα 18 βελών προκρίνονται οι καλύτεροι 32, από τους οποίους στην συνέχεια προκρίνονται οι 16 κ.ο.κ μέχρι τον τελικό όπου με 12 βέλη αναδεικνύεται ο ολυμπιονίκης.
Ο κύριος αγώνας εκτός Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Αγώνας FITA (FITA Round). Σε αυτόν οι τοξότες ρίχνουν σε τέσσερις αποστάσεις από 36 βέλη (3x12) σε κάθε μία. Οι αποστάσεις είναι 90μ, 70μ, 50μ, 30μ για τους άνδρες και 70μ, 60μ, 50μ, 30μ για τις γυναίκες. Σύνολο βελών 144, σύνολο πόντων 1440. O αγώνας γίνεται από τη μεγαλύτερη πρός την μικρότερη απόσταση προοσομοιάζοντας ιστορικά στην σκόπευση προς τις γραμμές του εχθρού, καθώς αυτοί προελαύνουν προς τα εμπρός.
Οι παραπάνω τύποι αγώνα γίνονται σε ανοικτό χώρο ή outdoor. Υπάρχουν όμως και αγώνες κλειστού χώρου ή indoor. Αυτοί γίνονται στα 18μ ή τα 25μ, όπου γίνονται δύο γύροι των 30 βελών (3x10) ο καθένας. Σύνολο βελών 60, σύνολο πόντων 600.
Οι αγώνες πλην του Ολυμπιακού Γύρου γίνονται με σκοπευτικό αντίκυρτο και σύνθετο τόξο.
Ο στόχος ή πρόσωπο είναι από χαρτί και χωρίζεται σε 5 ομόκεντρους δακτυλίους με χρώματα από έξω πρός τα μέσα: άσπρο, μαύρο, μπλέ, κόκκινο, κίτρινο. Κάθε δακτύλιος χωρίζεται σε δύο υποδιαιρέσεις του ενός βαθμού. Εχουμε έτσι 10 βαθμούς για τον κεντρικό κίτρινο δακτύλιο και 1 για τον εξωτερικό άσπρο. Η διάμετρος για τα 90μ, 70μ και 60μ είναι 122εκ, για τα 50μ και τα 30μ είναι 80εκ, για τα 25μ είναι 60εκ και για τα 18μ είναι 40εκ.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΜΑΔΙΚΟ !

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΝΙΑΔΑΚΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ 520 ΠΟΝΤΟΥΣ
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΡΙΜΠΟΥΖΑΣ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΗ ΤΟ ΟΡΙΟ।
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ !
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΣΠ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΝΔΡΩΝ>

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΞΟΤΗΣ ?



Η τοξοβολία είναι ένα από τα λίγα σπόρ που απευθύνονται σε όλους. Εχει πολλά είδη όπως σκοπευτική, πεδίου, κυνηγετική, έφιππη κλπ και μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα.
Δεν χρειάζεται ειδικά σωματικά προσόντα και καθώς δεν απαιτεί έντονη σωματική καταπόνηση ασκείται σαν άθλημα ή σαν απλό χόμπυ από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από παιδιά 5 ετών έως και υπερήλικες - χωρίς όριο ηλικίας. Και βέβαια ενδείκνυται και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Χωρίς να καταπονήσει το σώμα μας, θα μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε καλύτερα, θα εξασκήσει την αυτοπειθαρχία μας, θα τονώσει την αυτοπεποίθησή μας και θα μας διδάξει την αυτοσυγκέντρωση. Αλλά η τοξοβολία πάνω απ'όλα είναι ψυχαγωγία και διασκέδαση. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που ασκεί ιδιαίτερη γοητεία σε αυτούς που την πρωτογνωρίζουν. Δεν είναι εύκολο να επεξηγήσουμε τους λόγους που την κάνουν τόσο ελκυστική. Παρ'όλο που χρειάζεται μια κάποια σωματική δύναμη, σημαντικότερη είναι η νοητική συμμετοχή. Είναι μια προσπάθεια με αντίπαλο τον εαυτό μας. Αυτή είναι και η κύρια πηγή άντλησης ικανοποίησης για τον τοξότη, ιδίως αν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό.
Η τοξοβολία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα μας. Ασκείται οργανωμένα μόνο η σκοπευτική τοξοβολία. Ο σωστότερος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς την σκοπευτική τοξοβολία είναι να απευθυνθεί στην Ε.Φ.Ο.Τ. - Ελληνική Φίθλαθλο Ομοσπονδία Τοξοβολίας ή ένα από τα σωματεία που ασχολούνται με αυτήν

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

ΚΥΠΕΛΛΟ 70Μ 2010 ΕΛΛΗΝΙΚΟ 2 ΣΚΕΛΟΣ

ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΖ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΟΚ!
ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΦΟΡ ΑΕΡΑ ΧΑΜΗΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ .
ΠΡΩΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΘΕΜΑ !

Η ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΩ !

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ

ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ!
ΕΠΑΝΩ Η ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ ,ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ
ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΟΡΓΩΜΕΝΟ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΌ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ!

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΒΟΜΒΑ!!!!!!!!!!!!!!

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΣΚΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΟΝ5 ΟΡΟΦΟ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΤ!!!!!!!!!!!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ5 ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΦΟΤ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΓΑΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΤ!